Fiskhamnens historia

Platserna där man salufört fisk i Göteborg har genom åren varit många. I början av 1600-talet möttes man vid Lilla Torget. Därefter har ett flertal platser huserat försäljningen av havets läckerheter, såsom Stora Bommen, Gustav Adolfs torg och Rosenlundskajen. Just i Rosenlund ligger sedan 1874 än idag en central plats för stadens fiske, Feskekôrka.

För drygt 100 år sedan lades grunden till det som idag är Göteborgs Fiskhamn. Ett område som sedan början av 1900-talet har samlat ett kluster av näringsidkare med fiskauktionen som nav. Under 1910 och 20-talet vimlade det av små fiskebåtar nere vid kajen och än idag anländer ett antal båtar i veckan för att leverera sin fångst.

Då liksom nu fylls auktionshallen under natten med fisk och skaldjur från såväl svenska, norska och danska fiskebåtar.

Halv sju på morgonen, måndag till fredag, ringer auktionsförrättarna i klockan och fiskauktionen är igång. Det ropas ut lådvis med räkor, kräftor, torsk, kolja, gös och andra förstklassiga råvaror. Väder, kvoter och efterfrågan bestämmer priset.

Så fungerar det idag och har så gjort i generationer. I över 100 år har Göteborgs Fiskhamnen varit en viktig del i staden, tillsammans ska vi utveckla och bevara en ovärderlig plats för fiskenäringen i Göteborg.

Läs mer om verksamheten på Göteborgs Fiskauktions hemsida

VIKTIGA HÄNDELSER

2019
Arbetet med att utveckla Göteborgs Fiskhamn inleds
1993
Den nya administrationsbyggnaden och auktionshallen står klar
1992
Den gamla auktionshallen och fiskhamnskontoret rivs
1970
Göteborgs Fiskauktionsförening bildas
1910
Göteborgs Fiskhamn invigs
1907
Stadsfullmäktige beslutar om att det ska byggas en fiskhamn i Göteborg